Zeleninová polievka


Nákupný zoznam

Na polievku:
- cibuľka
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- zeler - kúsok
- kaleráb alebo kareláb ???
- polohrubá múka 
- 100 g hrášku (dávam nakoniec z konzervy)
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate


Na halušky:
- 4-5 polievkových lyžíc detskej krupice
- 1 vajce
- soľ
- trochu masla


Postup na polievku:

  1. Na oleji na miernom ohni opečieme očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľku, potom pridáme na kocky nakrájanú zeleninu: mrkvu, petržlen, zeler a kaleráb. 
  2. Osolíme. Dusíme na oleji, až kým nie je zelenina mäkká. Ak sa mi pripaľuje, podlejeme troškou vody.
  3. Ak je zelenina mäkká, poprášim zmes polohrubou múkou, opražíme cca minútku.
  4. Stále miešame + prilejeme trochu studenej vody a premiešame, aby sa neurobili hrudky. 
  5. Potom pridáme vody toľko, koľko chceme mať polievky a pridáme hrášok v konzerve. 


  • Keď polievka zovrie, vkladám halušky (naberám cesto veľmi malou lyžičkou a vkladám do polievky - mierne vrúcej. Pred namočením lyžičky do cesta ju namočím do studenej vody)


Postup na halušky: 

  1. Kým sa mi dusí zelenina, pripravíme si halušky. Z krupicovej múky, vajec, soli a masla pripravím mäkšie cesto. 
  2. Krupicu pridávať pomaly, aby cesto nebolo moc husté. Radšej urobiť redšie, lebo keď cesto stojí hustne. Ak sa mi halušky v polievke rozvárajú, pridám krupicu.


  • Halušky varím v polievke cca 5 min. Samozrejme ochutnám, či sú mäkké. Keď sú uvarené, polievku vypnem a pridám nadrobno posekanú petržlenovú vňať.



Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky