
Zeleninová polievka
Nákupný zoznam
Na polievku:
- cibuľka
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- zeler - kúsok
- kaleráb alebo kareláb ???
- polohrubá múka
- 100 g hrášku (dávam nakoniec z konzervy)
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
Na halušky:
- 4-5 polievkových lyžíc detskej krupice
- 1 vajce
- soľ
- trochu masla

Postup na polievku:
- Na oleji na miernom ohni opečieme očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľku, potom pridáme na kocky nakrájanú zeleninu: mrkvu, petržlen, zeler a kaleráb.
- Osolíme. Dusíme na oleji, až kým nie je zelenina mäkká. Ak sa mi pripaľuje, podlejeme troškou vody.
- Ak je zelenina mäkká, poprášim zmes polohrubou múkou, opražíme cca minútku.
- Stále miešame + prilejeme trochu studenej vody a premiešame, aby sa neurobili hrudky.
- Potom pridáme vody toľko, koľko chceme mať polievky a pridáme hrášok v konzerve.
- Keď polievka zovrie, vkladám halušky (naberám cesto veľmi malou lyžičkou a vkladám do polievky - mierne vrúcej. Pred namočením lyžičky do cesta ju namočím do studenej vody)
Postup na halušky:
- Kým sa mi dusí zelenina, pripravíme si halušky. Z krupicovej múky, vajec, soli a masla pripravím mäkšie cesto.
- Krupicu pridávať pomaly, aby cesto nebolo moc husté. Radšej urobiť redšie, lebo keď cesto stojí hustne. Ak sa mi halušky v polievke rozvárajú, pridám krupicu.
- Halušky varím v polievke cca 5 min. Samozrejme ochutnám, či sú mäkké. Keď sú uvarené, polievku vypnem a pridám nadrobno posekanú petržlenovú vňať.